Doe-het-zelf-verduurzamen

Om er komende winter lekker warm bij te zitten zonder de energierekening op te jagen, kun je je huis laten verduurzamen. Daar zijn gunstige leningen voor te krijgen, maar niet iedereen heeft hiervoor de financiële ruimte. Daarom twee budgettips.

Leningen

Zoals gezegd zijn er veel subsidies en leningen specifiek voor verduurzaming voorhanden, kijk maar eens op www.energiesubsidiewijzer.nl of www.energiebespaarlening.nl. Maar ondanks dit kost het aanpassen van een woning vaak nog aardig wat eigen geld en – vooral – tijd. Tijd die spaarzaam is nu de winter zich af en toe al aardig laat voelen.

Thermostaat

Daarom hebben wij een paar eenvoudige tips die snel en eenvoudig te realiseren zijn. Goed, er moet iets worden geïnvesteerd, maar dan minimaal. Bijvoorbeeld: schaf een programmeerbare thermostaat aan. Er is tegenwoordig een gigantisch aanbod aan thermostaten die een vooraf ingesteld programma afdraaien. Zodat er niet verwarmd hoeft te worden wanneer iedereen slaapt of werkt, maar dat het wel warm is als iedereen op en/of thuis is. Deze thermostaten zijn er al voor een paar tientjes.

Smartphone

Wie iets meer wil investeren en lekker bij de tijd wil zijn, die kiest voor een ‘slimme thermostaat’. Die zijn er al voor onder de honderd euro en ze kunnen veel meer dan hun programmeerbare familie. Belangrijkste voordeel van de slimmerds: ze zijn te bedienen via je smartphone. Ook als je niet thuis bent, kun je de boel alvast lekker opwarmen. Vooral als je onregelmatig werkt of veel onderweg bent, waardeer je zo’n systeem al snel. Beide vormen van thermostaat, slim of niet, zijn met enige technische kennis zelf aan te sluiten. Bij twijfel is het raadzaam om er een specialist bij te halen. Kost misschien even wat geld, maar uitgekiend verwarmen levert vaak een besparing op de warmterekening op.

Bouwmarkt

De tweede tip vraagt om een bezoekje aan de bouwmarkt. Voor een paar tientjes aan tochtstrips kopen doet wonderen. Mocht je dit in het verleden al hebben gedaan, check dan de staat van die isolatie. Die wil na een paar jaar wel eens aan vervanging toe zijn. Let wel op dat niet alles luchtdicht wordt afgesloten: een beetje luchtcirculatie is nodig, ook in de winter. Zet daarom gerust op zijn tijd wat ramen open. Daar wordt de lucht in huis droger van en dat warmt weer sneller op dan vochtige, niet gerecirculeerde lucht.